Türkiye’nin narenciye ihracatını Doğu Akdeniz illeri sırtladı

Türkiye’nin Narenciye İhracatını Doğu Akdeniz İlleri Sırtladı

Geçen yıl Türkiye’nin narenciye ihracatında önemli bir rol oynayan Mersin, Hatay ve Adana illeri, farklı ülkelere 769 milyon 893 bin dolarlık ürün göndererek yüzde 73,8’lik bir pay elde etti.

Doğu Akdeniz’in iklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan bu iller, 2024’te Türkiye’nin narenciye ihracatına büyük katkı sağladı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen yıl gerçekleştirilen 1 milyar 46 milyon 128 bin dolarlık narenciye dış satımının 769 milyon 893 bin dolarlık kısmı Mersin, Hatay ve Adana’dan yapıldı.

Mersin, 676 bin ton narenciye göndererek 437 milyon 164 bin dolarlık döviz geliri elde ederek Türkiye’nin narenciye ihracatında başı çekti.

İkinci sırada Hatay, 213 milyon 145 bin dolarlık ve üçüncü sırada Adana ise 119 milyon 583 bin dolarlık narenciye dış satışı gerçekleştirdi.

Bu illerden en fazla ihracat Rusya’ya yapıldı ve en çok tercih edilen ürün ise mandalinaydı.

“Üreticilerimiz Dünya Kalitesinde Ürün Yetiştiriyor”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, Mersin, Hatay ve Adana’nın narenciye ihracatındaki payının yüzde 73,8 olduğunu belirtti.

Bölgenin ürün kalitesine vurgu yapan Kaçmaz, “Üreticilerimiz dünya kalitesinde ürün yetiştiriyor. Bu sayede dış satışta herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaçmaz, narenciye dış satımında önde olan illerin lojistik avantajlarına dikkat çekerek, “Mersin, Hatay ve Adana gibi iller lojistik altyapılarıyla öne çıkıyor. Bu nedenle üreticiler, paketleme tesisleri ve ihracatçılar bu bölgelerde yoğunlaşıyor. Bölgenin ürün kalitesi ve lezzeti yurt dışında da tercih ediliyor.” dedi.


Anadolu İnsanının Osmanlı İmparatorluğu Zamanında Tanıştığı Bale Nedir?

Related Posts

Emekliler Türkiye’de sokağa çıkacak

Emekliler sokağa iniyor… Farklı illerde 12.30’da başlayacak eylemler 19.00’a kadar devam edecek.

AJet’in Suriye uçuşları başladı!

AJet, Suriye’nin Şam kentine ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

En havalı Türk kadın milyarder

İş dünyası dergisi Forbes’ın ‘kendi servetini yaratan kadınlar’ın bu yılki listesinde Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Başkanı ve çoğunluk hissedarı Eren Özmen de yer aldı.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Kamu çalışanlarına kötü haber! SGK uzmanı kara tabloyu açıkladı

600 bin kamu işçisinin gözü kulağı yapılacak zamda. Hükümet ikinci teklifinde ilk 6 ay için yüzde 17, ikinci altı ay için de yüzde 10 teklifinde bulundu. Kamu işçileri teklife tepkili.

Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun üretime etkisinin 1 trilyon doları aştığını dile getirerek, “Ulaştırma yatırımları ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.