Türkiye’de 2024’te 311 şirket incelemesi yapıldı

Rekabet Kurumu, “2024 Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nu Açıkladı

Rekabet Kurumu, son yayımladığı “2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nda geçen yıl gerçekleştirilen birleşme, devralma ve özelleştirme işlemlerine ilişkin detayları paylaştı.

Rapora göre, geçen yıl yürütülen 311 birleşme, devralma ve özelleştirme incelemesi sonucunda Türkiye kökenli şirketlerin bulunduğu 131 işlemde toplamda 191 milyar 917 milyon liralık işlem bedeli bildirildi. Bunun yanı sıra, 6 özelleştirme işlemi de incelenerek toplamda 31 milyar 363 milyon liralık işlem bedeli tespit edildi.

2024 yılında Türkiye kökenli şirketler için toplamda 137 işlem rapor edilirken, bu işlemlerin toplam değeri yaklaşık 223 milyar lira olarak belirlendi.

Geçen sene Türkiye kökenli hedef şirketlerin en çok yer aldığı sektörlerin başında, 23 işlemle “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” gelirken, en yüksek işlem değeri ise “mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret” alanlarında gerçekleşti.

Ayrıca, incelenen 6 özelleştirme işlemi arasında en yüksek bedelli özelleştirme, 16 milyar 522 milyon lira ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” alanında gerçekleşti.

Yabancı Yatırımcılarına Türkiye’den Yatırım

Geçen yıl Türkiye kökenli şirketlere yapılan 47 birleşme ve devralma işleminde, yabancı yatırımcıların en çok yatırım yaptığı ülkeler arasında 7 işlemle Hollanda ve 6 işlemle Fransa öne çıktı. Toplamda 99 milyar lirayı aşan yatırım tutarı bildirildi.

Diğer yandan, yurt dışında gerçekleşen 164 birleşme ve devralma işlemi incelenirken, toplam işlem bedelinin 17 trilyon 186 milyar lira olduğu görüldü. Yabancı yatırımcıların Türkiye ve yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 211 işlem dikkat çekti.

Ekonomik faaliyet alanlarına göre sıralandığında, dünya genelinde bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, diğer gıda maddelerinin imalatı, parasal aracı kuruluşların faaliyetleri, tarımsal ham madde ve canlı hayvanların toptan ticareti, taşımacılık için destekleyici faaliyetler sektörleri öne çıktı.

Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini ortalama 12 günde sonuçlandırırken, söz konusu dönemde 2 işlemi nihai incelemeye aldı.

Related Posts

Turizmde personel krizi!

Yaz sezonuna artan beklentilerle giren turizm sektörü, ekonomik sıkıntılar ve personel yetersizliği nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Türkiye genelindeki sahil kasabaları ve tatil beldelerinde faaliyet gösteren sezonluk işletmeler, ciddi bir iş …

BYD’nin ‘Türkiye yatırımındaki gecikme’ iddialarına yanıt: Süreç planlandığını gibi sürüyor

BYD’nin ‘Türkiye yatırımındaki gecikme’ iddialarına yanıt: Süreç planlandığını gibi sürüyor

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.