Şimşek’in asgari ücret hesabı: Yüzde 49 arttı

Aşağıdaki haber içeriğini yeniden yazın:

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten kafaları karıştıran bir açıklama geldi. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, 17 bin 2 lira’dan yüzde 30 artışla 22 bin 104 liraya çıkardığı asgari ücretin enflasyonun üzerinde arttığını ifade ederek, “2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık yüzde 45 seviyesindeyken asgari ücret yüzde 49,1 arttı” dedi.

Şimşek’in paylaşımı şöyle:

Çalışanlarımızın alım gücünün ve refahının kalıcı olarak artması için fiyat istikrarı ön koşuldur. Uyguladığımız programın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımıdır. Hükümetlerimiz döneminde daima çalışanlarımızın yanında olduk. 2005-2024 döneminde istihdamı 13,7 milyon kişi artırdık, yani yıllık ortalama 680 binin üzerinde ilave istihdam sağladık.

Programımızı uygulamaya başladığımız 2023 yılı Haziran ayından bugüne kadar istihdam artışı 1,4 milyona ulaştı.

‘ASGARI ÜCRET YÜZDE 49,1 ARTTI’

Asgari ücret enflasyonun üzerinde artıyor. 2023 yılında enflasyon yüzde 64,8, asgari ücret artışı yüzde 107,3 gerçekleşti. 2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık yüzde 45 seviyesindeyken asgari ücret yüzde 49,1 arttı.

2003-2024 döneminde yıllık ortalama büyüme yüzde 5,3 iken asgari ücrette reel artış yüzde 5,6 gerçekleşti. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payı 2024 yılı üçüncü çeyreğinde serinin açıklandığı 1998’den beri en yüksek değeri olan yüzde 37,6’ya ulaştı. Son bir yıldaki artış ise 6,1 puan oldu.

2002’de 112 dolar olan asgari ücretin ABD enflasyonuna göre bugünkü karşılığı 196 dolardır. 2025 yılı için asgari ücret güncel kurla 620 doların üzerindedir. Asgari ücretin dolar karşılığı 2002 yılı seviyesinin 5,6 katına, ABD enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak ise 3,2 katına yükseldi. Mevcut asgari ücret seviyemiz Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksektir.

ERDOĞAN ‘YÜZDE 30’DEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığınıX hesabından, “2025 yılında asgari ücret, % 30 artışla net 22.104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” ifadeleriyle açıklamıştı.

Related Posts

Kuru Yük Endeksi yeniden yükselişe geçti

Kuru yük taşımacılığında küresel piyasanın önemli göstergelerinden biri olan Baltık Kuru Yük Endeksi, yüzde 3,8 yükselerek 1.353 puana ulaştı. Bu seviye, 16 Mayıs’tan bu yana kaydedilen en yüksek değer oldu. Endeksteki artış, büyük tonajlı gemilere …

Kuraklıkla boğuşan çiftçi bu yıl buğday fiyatının yüksek açıklanmasını istiyor

Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da birçok tarlada hasat yapılamayacak. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi, çiftçinin üretime devam edebilmesi için buğday alım fiyatının 14-15 lira seviyesinde açıklanması gerektiğini vurguladı. Henüz fiyat açıklamayan iktidara, üretici kesiminden beklenti büyük.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı

Yeni Şafak gazetesinin manşeti ile artan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkındaki tartışmalar ve Bakan Şimşek’in ekonomi yönetiminden gideceği iddiaları gündemdeyken, Hazine ve Maliye Bakanlığında bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı.

İsa Karakaş, emeklileri uyardı: Maaşınızdan olmamak için bu süreleri unutmayın!

İsa Karakaş, emeklileri uyardı: Maaşınızdan olmamak için bu süreleri unutmayın!

Çin ABD’ye rağmen büyüdü: Şirketlerin karları arttı

ABD ile karşılıklı tarife restleşmelerine rağmen Çin’de büyük sanayi şirketlerinin karları nisanda yıllık bazda yüzde 3 arttı.

Konuralp pirincinin ekimi alanı devlet desteğiyle arttı

Düzce’de yetiştirilen coğrafi işaretli Konuralp pirincinin ekim alanı devlet desteğiyle arttı.