Rekabet Kurumu’ndan kritik karar: Fiyat belirlemede yeni dönem!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kurumun yürüttüğü çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni kararlar, sektör soruşturmaları ve uluslararası işbirliği çağrısıyla dikkat çeken değerlendirmeler, rekabet ortamının güçlendirilmesine odaklanıyor.

REKABET KURUMU PİYASA ENGELLERİNİ HEDEF ALIYOR

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rekabet kurumlarının en temel sorumluluğunun, piyasada ortaya çıkan aksaklıkları gidermek, bu doğrultuda mekanizmalar geliştirmek ve piyasaya giriş engellerini azaltmak olduğunu vurgulayan Küle, “Biz de Türk Rekabet Kurumu olarak kestiğimiz cezalarla değil, düzenleyici rolümüzle piyasaya giriş engellerini ortadan kaldırıcı eylemlerimizle anılmak istiyoruz” dedi.

Küle, rekabetin en etkili düzenleme aracı olduğunu belirterek, kurum olarak görevlerinin bu ortamı tesis etmek ve yeni oyuncuların piyasaya girmesinin önünü açmak olduğunu ifade etti.

FRİTO LAY KARARI VE YENİ STANDARTLAR

Bu yıl Frito Lay’e verilen cezayı anımsatan Küle, kurumun aldığı kararların küresel düzeyde takip edildiğine dikkat çekti. Frito Lay’in küçük satış noktalarında rekabeti kısıtladığı tespitine karşı alınan kararın, ceza miktarından çok daha önemli etkiler taşıdığını belirten Küle, benzer uygulamaların daha önce farklı sektörlerde de hayata geçirildiğini söyledi.

TOFAŞ KARARI TARİHE GEÇTİ

Küle, birleşme ve devralma süreçlerinde bu yıl önemli bir ilke imza atıldığını vurgulayarak, Tofaş/Stellantis devralma kararının, yatırım ve istihdam şartına bağlanmasının Kurum tarihindeki ilk örnek olduğunu aktardı. Kararın, rekabetin dinamik etkilerini ve toplumsal refah boyutunu daha geniş şekilde değerlendiren yeni bir anlayışı temsil ettiğini ifade etti.

30’DAN FAZLA SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Yılın geri kalanında da yoğun bir tempoyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Küle, şu anda 30’dan fazla aktif soruşturmanın bulunduğunu açıkladı. Apple, Google, Netflix, Visa/MasterCard, Sahibinden gibi şirketlerin yanı sıra, kimya, ilaç, elektronik, hazır beton ve çimento gibi birçok sektörde soruşturmaların sürdüğünü bildirdi. Ayrıca, kırmızı et, ilaç, konteyner taşımacılığı, liman hizmetleri ve otomotiv sektörlerinde de detaylı sektör analizlerinin yapıldığını belirtti.

DİJİTAL PİYASALARDA HAKİM DURUMA ODAKLANILACAK

Küle, gelecek dönemde “hakim durum” dosyalarına daha fazla ağırlık vereceklerini açıkladı. Dijitalleşmenin etkisiyle bazı büyük şirketlerin pazar hakimiyetine kolayca ulaşabildiğini belirten Küle, bu duruma karşı daha etkili denetim mekanizmaları geliştirileceğini ifade etti.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ARTIK ZORUNLU

Rekabetin küresel boyutta denetlenmesi gerektiğini belirten Küle, büyük teknoloji firmalarının ulusal sınırları aşan etkiler yarattığını ve bu nedenle uluslararası rekabet kurumlarıyla daha sıkı işbirliği gerektiğini vurguladı.

ALGORİTMA TEMELLİ FİYATLANDIRMAYA DİKKAT

Algoritmaların fiyat belirlemede yaygınlaşmasının yeni rekabet sorunları doğurduğuna dikkat çeken Küle, fiyat sabitleme gibi ihlallerin artık yazılımlar aracılığıyla otomatik şekilde yapılabildiğini belirtti. Bu duruma karşı yapay zeka destekli denetim mekanizmalarının geliştirileceğini söyledi.

Related Posts

Beklenen açıklama geldi! Yeni 3008 Plug-in Hybrid eylülde Türkiye’de

Peugeot Marka Direktörü Gupse Kaplan, yılın ilk yarısında 41 bin 640 satışla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 büyüyerek, yüzde 6,8 pazar payı elde ettiklerini açıkladı. Kaplan, otomotiv basınıyla bir araya gelerek, yılın ilk 6 ayını …

Yeniçağ Gazetesi: Adalet rafa kaldırıldı, dar gelirli unutuldu

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ADALET RAFA KALDIRILDI DAR GELİRLİ UNUTULDU Belediyelere yapılan zaman ayarlı operasyonlarla emeklinin, asgari ücretlinin, meydanlarda hak arayan kamu işçilerinin, bir …

Emeklilerin zamlı maaşı erken yatacak! İşte ödeme takvimi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra milyonlarca memur ve emeklinin beklediği maaş zamları belli oldu. Temmuz ayında zamlı maaşların ne zaman yatırılacağı da belli oldu. Çalışan memurların zamlı maaşları, her zaman olduğu gibi 15 …

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

CHP’li vekil Meclis gündemine taşıdı! “Çin tuzu yasaklansın”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, gıda ürünlerindeki sağlık riskleri, tarım zehirlerinin kullanımı ve denetim yetersizlikleri üzerine önemli …