Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

Ege Üniversitesi, Arkeolojik Tekstiller İçin Yenilikçi Temizlik Cihazı Geliştirdi

Ege Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bilimsel bir çalışma sonucunda, arkeolojik kazılarda bulunan hassas tekstil malzemelerinin temizlenmesi için yenilikçi bir cihaz geliştirildi. Arkeoloji ve konservasyon alanında çığır açan bu cihaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılar diledi. Rektör Budak, “Üniversitemizde görev yapan bilim insanları, disiplinlerarası bir yaklaşımla çalışarak yenilikçi projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, arkeolojik tekstiller için geliştirilen temizlik cihazı, müzelere, restorasyon laboratuvarlarına ve arkeoloji ekiplerine önemli katkılar sunacak.” şeklinde konuştu.

Cihaz, Multidisipliner Araştırma Grubu Tarafından Tasarlandı

Proje, Ege Üniversitesi liderliğinde, Ljubljana Üniversitesi (Slovenya), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Cihaz, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un Başur Höyük kazıları sırasında keşfedilen tekstil malzemelerini inceleyen Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Prof. Dr. Andrej Demsar ve multidisipliner araştırma ekibi tarafından geliştirildi.

Cihazın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesinin ardından ticarileşme süreci başlatıldı. Araştırmacılar, cihazın arkeolojik tekstillerin zarar görmeden temizlenmesine olanak tanıyacağını belirtti ve kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Bu devrim niteliğindeki cihazın önümüzdeki dönemde müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın olarak kullanılması beklenmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Korsana karşı savaşanlar, nasıl oldu da korsan font kullandı?

2000’li yılların başında, film, müzik, oyun gibi telifli eserlerin korsan çoğaltılmasını engellemek için geliştirilen kampanyada kullanılan fontların aslında korsan olduğu ortaya çıktı.

Huawei Watch Fit 4 ve Fit 4 Pro’nun hem görselleri hem özellikleri sızdırıldı

Huawei, 15 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte yeni Watch Fit 4 ve Watch Fit 4 Pro modellerini tanıtmaya hazırlanıyor. Tanıtım öncesinde Litvanya merkezli bir perakendecinin sitesinde listelenen akıllı saatler, hem teknik özellikleri hem de …

Yeni süper kapasitör, 70 bin döngüye ulaşarak elektrikli araçlara göz kırptı

UCLA araştırmacıları, olağanüstü enerji depolama kapasitelerine sahip yeni bir PEDOT nanofiber üretim yöntemi geliştirdi. Bu yenilik, elektrikli araçlar için şarj sürelerini önemli ölçüde kısaltabilir ve yenilenebilir enerji depolama …

Clair Obscur: Expedition 33 etkileyici çıkışını satış rakamlarıyla taçlandırdı

Nisan ayı oyun dünyası için epey verimli geçti. Bu yılın en yüksek eleştirmen puanını alarak herkesi şaşırtan Blue Prince’in çıkışıyla başlayan ay, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered’ın sürpriz çıkışıyla devam etti. Ancak görünen o ki …

Spotify, abonelik fiyatlarına zam yapabilir!

Spotify, dünya genelinde abonelik ücretlerine zam yapıyor. Financial Times tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, Haziran ayında Avrupa ve Latin Amerika’da abonelik ücretlerini 1 Euro artıracak. Spotify, üyelik ücretlerine zam yapacak ABD …

Bitcoin’de son durum ne? İşte değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir