Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

Ege Üniversitesi, Arkeolojik Tekstiller İçin Yenilikçi Temizlik Cihazı Geliştirdi

Ege Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bilimsel bir çalışma sonucunda, arkeolojik kazılarda bulunan hassas tekstil malzemelerinin temizlenmesi için yenilikçi bir cihaz geliştirildi. Arkeoloji ve konservasyon alanında çığır açan bu cihaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılar diledi. Rektör Budak, “Üniversitemizde görev yapan bilim insanları, disiplinlerarası bir yaklaşımla çalışarak yenilikçi projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, arkeolojik tekstiller için geliştirilen temizlik cihazı, müzelere, restorasyon laboratuvarlarına ve arkeoloji ekiplerine önemli katkılar sunacak.” şeklinde konuştu.

Cihaz, Multidisipliner Araştırma Grubu Tarafından Tasarlandı

Proje, Ege Üniversitesi liderliğinde, Ljubljana Üniversitesi (Slovenya), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Cihaz, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un Başur Höyük kazıları sırasında keşfedilen tekstil malzemelerini inceleyen Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Prof. Dr. Andrej Demsar ve multidisipliner araştırma ekibi tarafından geliştirildi.

Cihazın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesinin ardından ticarileşme süreci başlatıldı. Araştırmacılar, cihazın arkeolojik tekstillerin zarar görmeden temizlenmesine olanak tanıyacağını belirtti ve kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Bu devrim niteliğindeki cihazın önümüzdeki dönemde müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın olarak kullanılması beklenmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Windows 11’e hayat kurtaran özellik geliyor

Microsoft Windows 11 kullanıcıları için sistem kurtarma projesini hayata geçirmek için harekete geçti.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Bağırsaklarımızda gizli: Sonsuz kimyasallarla savaşıyor

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, insan bağırsağında bulunan belirli bakteri türlerinin, toksik ve “sonsuz kimyasallar” olarak bilinen PFAS’ları emerek zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Bilim insanları, evrenin kayıp halkasını oluşturabilecek “hafif” kara delikleri ilk kez tespit etti.

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…