Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad Lübnan’dan BAE’ye geçti

Suriye Devrik Lideri Beşar Esad’ın Amcası Rıfat Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ne Geçti

Lübnan medyasının haberine göre, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı gerçekleştirenlerin komutanı Rıfat Esad, Lübnan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçiş yaptı.

El-Cedid televizyon kanalının raporunda, Rıfat Esad’ın Beyrut’tan çıkış yaparken kullandığı pasaportun fotoğraflarına yer verildi.

Özel Jetle Dubai’ye Gitti

Rıfat Esad’ın 24 Aralık’ta beraberinde 2 kişiyle Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan özel bir jetle Dubai’ye seyahat ettiği belirtildi.

Lübnan güvenlik güçleri, Suriye’deki katliamlarla tanınan Mahir Esad’ın komutasındaki 4. Tümen’den, el-Kureydi ailesine mensup eski bir subayı 170 bin dolar karşılığında gözaltına aldı.

Rapor, Şam’dan Lübnan’ın Suriye sınırındaki Hılve beldesine ve ardından başkent Beyrut’a uzanan bir kaçakçılık hattının varlığına da dikkat çekti.

Rıfat Esad’ın torunu ve gelininin sahte pasaportla Lübnan’dan çıkmaya çalıştığı için Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Beşar Esad’ın amcası olan Rıfat Esad, Hafız Esad’ın yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Özellikle 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar sebebiyle uluslararası mahkemelerce suçlanan Rıfat Esad hakkında ciddi iddialar bulunuyor.

Yolsuzluk Suçlamalarıyla Mahkum Edildi

Fransa’da 2021 yılında yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımı suçlarından mahkum edilen Rıfat Esad, 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suriye basınında çıkan haberlere göre, 2021’de Beşar Esad’ın af ilan etmesinin ardından amcası Rıfat Esad’ın Şam’a döndüğü belirtilmişti.

Hama Katliamı Sorumlusu

1982 yılında, o dönemde Suriye lideri olan Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad’ın komutasındaki özel kuvvetler, Hama ilindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla 2 Şubat’ta başlayan süreçte şehri kuşatarak havadan bombardıman düzenlemiş ve on binlerce insanı topçu atışları ve toplu infazlarla katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihleri arasında en az 30 bin sivil hayatını kaybederken, en az 17 bin sivilin akıbeti hala bilinmemekte.

Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldüğü düşünülen ve haber alınamayan kişilerin aileleri, sevdiklerinin katledildiğinden endişe ediyor.

Raporlara göre, rejim güçlerinin gerçekleştirdiği havadan ve karadan saldırılar sonucunda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi mahalleler ağır şekilde zarar gördü. Kent merkezinin ise üçte biri tamamen yıkıldı.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve birçok tarihi yapı da hasar gördü.

Related Posts

ANF İmralı’dan yeni fotoğrafla duyurdu: Öcalan tarihi bir çağrı daha yaptı, yakında yayınlanacak

ANF İmralı’dan yeni fotoğrafla duyurdu: Öcalan tarihi bir çağrı daha yaptı, yakında yayınlanacak

Ünlü maden suları acilen marketlerden toplatılıyor

Bakteriyel kontaminasyon şüphesiyle Almanya’da piyasada bulunan ünlü maden suyu markalarının bazı partileri acil olarak geri çağrıldı. Tüketicilere “sakın içmeyin” uyarısı yapıldı.

Özel kapalı toplantıda milletvekillerine talimat verdi

CHP lider Özgür Özel’in, dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin ‘Kaldırabilirler, biz bu işe girdik’ dediği öne sürüldü. Ayrıca Özel’in Meclis’e katılımın artırılması ve yaz boyunca sahada olunması talimatı verdiği kaydedildi.

4 ülkenin büyükelçisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’de Ukrayna, Slovak, Özbekistan ve Cezayir büyükelçilerini kabul etti.

Buzların altındaki viking mirası! Eriyen buzulların anlattığı sırlar

Norveç’in dağlık bölgelerinde hızla eriyen buzullar, insanlık tarihinin gizemli sayfalarını araladı. Lendbreen Buzulu’nda yürütülen arkeolojik çalışmalar, Viking Çağı’na (MS 750-1150) ait ahşap yapıları destekleyen taş temellerin yanı sıra çok sayıda …

Yere düşen İran’ı, Çin ayağa kaldırıyor

İran, İsrail’le yaşadığı çatışmanın ardından Çin’den aldığı füze sistemleriyle hava savunmasını güçlendirdi. Sevkiyatın karşılığında Çin’e petrol gönderildi. Bu adım, Tahran ile Pekin arasındaki askeri iş birliğinin derinleştiğini ve bölgedeki dengelerin yeniden şekillenebileceğini gösteriyor.