Bağırsaklarımızda gizli: Sonsuz kimyasallarla savaşıyor

Potansiyel Sağlık Riski: PFAS Nedir ve Neden Önemli?

Su geçirmez giysiler, yapışmaz tavalar, ruj ve gıda ambalajları gibi çeşitli ürünlerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), yağ ve su geçirmezlik özellikleri ile bilinirler. Ancak, bu kimyasallar doğada yıllarca çözünmeden kalabilirler ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmişlerdir.

Yiyecek ve Su ile Maruz Kalma

Çevresel ve sağlık üzerindeki endişeler artarken, pek çok insan bu kimyasallara yiyecek ve su yoluyla maruz kalmaktadır. PFAS bazen vücuttan atılsa da yıllarca kalabilir. Dr. Anna Lindell’in belirttiğine göre, PFAS’lar bir zamanlar güvenli kabul edilse de artık öyle değillerdir. Düşük seviyelerde akut toksik olmasalar da yavaş bir zehir gibi etki edebilirler.

Dr. Indra Roux ise halihazırda çevrede ve vücudumuzda bulunan PFAS’ların etkilerini azaltmamız gerektiğini vurgulamaktadır. PFAS’ları yok etmenin bir yolunu henüz bulamamasına rağmen bulguları, bu kimyasalları hücrelerimizden atmanın yollarını bulabileceğimizin işaretlerini vermektedir.

Bakterilerin PFAS’larla Savaşı

Bilim insanları, insan bağırsağındaki bazı bakterilerin PFAS moleküllerini emme ve hücrelerinde depolama kapasitesinin yüksek olduğunu keşfetmişlerdir. Dr. Kiran Patil’e göre, bu bakteriler PFAS’ları kümeler halinde depolayarak kendilerini toksik etkilerden koruyabilir.

Yapılan bir araştırma sonucunda, dokuz farklı bakteri türü farelerin bağırsaklarına aktarılmış ve bu bakteriler PFAS’ları hızla biriktirip dışkıyla atmışlardır. Bu bulgular, bağırsak mikrobiyomunun vücuttaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu yöntemin insanlar üzerinde henüz test edilmediğini belirtmek önemlidir.

 

Related Posts

Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Bilim insanları, evrenin kayıp halkasını oluşturabilecek “hafif” kara delikleri ilk kez tespit etti.

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…

Monster Hunter Wilds, Lagiacrus ile sulara dalıyor!

Video oyun dünyasının devlerinden Capcom, 28 Haziran 2025 tarihinde Peter Steinlechner tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, popüler serisi “Monster Hunter Wilds” için merakla beklenen bir güncellemeyi duyurdu. 30 Haziran’da yayınlanacak ikinci …

AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yükseldi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582’ye ulaştı.

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zekâ modeli geliştirdi

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zekâ modeli geliştirdi