Babalar Günü hakkında 10 gerçek

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910’da, ABD’de kutlandı. Washington’daki ilk kutlama altı çocuklu bir dul olan Sonora Smart Dodd tarafından, Amerika İç Savaşı gazisi babasının ölümü üzerine gerçekleştirildi.

1910’dan 1924’e kadar Washington’da yerel bir gün olarak kalan Babalar günü, dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge tarafından 1924’te tüm ABD vatandaşlarına tanıtıldı. Babalar Günü fikrinin resmileşmesi için başlatılan çalışmalar 1966’da o zamanların ABD Başkanı Lyndon Johnson tarafından imzalanan bir bildiri ile resmileşti. ABD Başkanı Richard Nixon ise 1972 senesinde, 16 Haziran’ı daimi olarak Babalar Günü ilan etti.

Ülkemize yabancı bir uygulama olsa da ABD genelinde Babalar Günü’nün sembolü güllerdir. ABD kültüründe beyaz, lila gibi açık renkli güller babanızın hayatta olduğunu, kırmızı gül ise babanızın ölmüş olduğu anlamına geliyor.

Babalar Günü uygulaması her ne kadar ABD’de başlamış olsa da şu anda dünya çapında 40’tan fazla ülkede kullanılıyor. Ancak bazı ülkelerde Babalar Günü 16 Haziran’da değil 19 Mart’ta kullanıyor. Bunun nedeni 16 Haziran’ın bazı Hıristiyanlar için Aziz Joseph Yortusu’na denk gelmesi.

Tayland’da Babalar Günü, aynı zamanda kralın doğum günü olan 5 Aralık’ta kutlanıyor. Pek çok kişinin kan verdiği bu günü anmak için iyilikler yapma adeti uzun yıllardır devam ediyor. Tayland geleneklerinde Babalar Günü’nün havai fişeklerle toplumsal bir kutlama haline getirilmesi de başka bir adet olarak dikkat çekiyor.

Almanya’da Männertag olarak isimlendirilen Babalar Günü, bol miktarda bira içmeyi ve geleneksel yemek yeme gibi adetlere riayet edilen bir gün. Almanya’daki Babalar Günü kutlamaları çoğu ülkeye göre daha gürültülü kutlanır.

2023’te yapılan bir araştırmaya göre Babalar Günü dünyada Noel, Sevgililer Günü ve Anneler Günü’nün ardından en fazla tebrik mesajı atılan gün oldu.

2000’den 2024 yılına kadar tutulan istatistiklere göre Babalar Günü için satın alınan kartların yarısı babaların oğul ve kızları tarafından, %20’si ise eşler tarafından kocaları için satın alınıyor. Geri kalanlar ise arkadaş gibi yakınlar tarafından alınıyor.

Kravat, dünya çağında Babalar Günü hediyesi olarak en sık satın alınan obje olmaya devam ederken, ikinci sırada elektronik cihazlar yer alıyor.

Babalarımızın yaşı giderek artıyor. Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre, Birleşik Krallık’ta ilk kez baba olacak kişilerin ortalama yaşı 33,6’dır. Ofisi, bir erkeğin ilk kez baba olma yaşının son on yılda artmaya devam ettiğini bildirdi. Aslında, Birleşik Krallık’ta ilk kez baba olanların ortalama yaşı 1970’lerin ortalarından bu yana 30’un altına düşmedi. bu oran Avrupa’nın diğer yerlerinde de aşağı yukarı aynı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx