Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Sıcak Hava Dalgalarına Karşı Önlemler Alınmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir ” dedi.

Ülke genelindeki yüksek sıcaklıklar dikkat çekiyor. Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava ile birlikte insanlar serinlemek için deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara akın ediyor. Uzmanlara göre, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklığa maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini ve aşırı sıcaklıkların riskli grupları etkileyeceğini belirtti.

Sıcak hava dalgası geliyor. Önümüzdeki hafta Türkiye’de sıcak günler yaşayacağız. Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklar ve sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor. Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir. Bu duruma sıcak çarpması deniyor. Belirtiler arasında baygınlık, halsizlik, baş ağrısı bulunmaktadır. Tansiyon düşüklüğü, hızlı nabız ve bilinç değişikliği gibi durumlar yaşanabilir. Bu belirtiler fark edilmezse böbrek ve kalp damar yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.” 

“Dikkat Edilmelidir”

Risk gruplarında bulunan kişilerin güneş altında uzun süre kalmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Sıcaklıkları doğru yönetmek çok önemli. Risk taşıyan kişilerin güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını öneriyoruz. Bol ve rahat kıyafetler giymelerini, sıvı tüketimini artırmalarını tavsiye ediyoruz. Maden suyu ve tuzlu içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Vantilatör veya klima kullanmak faydalı olabilir. Sıcak çarpması geçirme şüphesi olan birinin hemen serin bir yere götürülüp ıslak bir bezle soğutulması ve acil servise başvurulması gerekmektedir.” 

“Birden Soğutma Yapılmamalı”

Risk grubundaki kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sıcak havalarda alkol tüketimi riski artırabilir. Bazı ilaçlar da sıcak çarpması riskini yükseltebilir. Bu kişilerin dikkatli olmaları önemlidir. Güneş ışınlarından korunmak için, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanılmalıdır. Klimalardan ve soğuk sular içmekten kaçınmanız gerekmektedir. Odanızı veya arabanızı yavaş bir şekilde soğutmak önemlidir. Klima rüzgarını doğrudan üstünüze yönlendirmemelisiniz. Soğuk su içerken dikkatli olmalısınız, aksi takdirde boğazda hasar ve enfeksiyon riski oluşabilir.” (DHA)

Related Posts

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

‘Mumyanın laneti’ kanseri durdurabilir mi? Ölümcül mantar, hücreleri hedef aldı

Eski Mısır mezarlarında keşfedilen ve ‘mumyanın laneti’ olarak anılan aspergillus flavus mantarı, bu kez ölüm değil umut saçıyor olabilir. Çıplak elle dokunulduğunda ölüme neden olabilecek kadar toksik olan bu mantar türü, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir araştırmanın odağına yerleşti. Peki, tarihin karanlık sırlarından biri, modern tıbbın elinde şifa kaynağına dönüşebilir mi?

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Tiroid hastaları dikkat: Gözde bu belirtiler görülüyorsa hemen doktora başvurun

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor! Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, fiziksel aktivitenin sağlığın korunmasında kritik rol oynadığını söylüyor.