“`html
ABD’nin Yeni Ticaret Politikasının Küresel Ekonomiye Etkileri
ABD yönetiminin korumacı ticaret uygulamaları konusunda belirsizlikler sürerken, Başkan Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliği (AB) ve Meksika’ya yönelik %30 tarife uygulanmasına karar verdi. Bu durum, piyasalarda yeniden bir risk algısının artmasına neden oldu.
Başkan Trump, AB’nin uyguladığı tarife ve ticaret engellerinin uzun vadeli ticaret açıklarını artırdığını belirterek, “Eğer kapalı olan ticaret pazarlarınızı ABD’ye açmak ve bu engelleri kaldırmak istiyorsanız, belki bu konuda bir çözüm üretmeyi düşünebiliriz,” dedi.
Trump’ın bu kararı, AB ve Meksika’nın olası misillemelerde bulunabileceği endişelerini gündeme getiriyor. Bu süreç, karşılıklı tarifelerde yeniden bir restleşme doğurabilir ve yatırımcıları derinden etkileyen bir gündem maddesi hâline geldi.
Tarifelerin ABD’deki enflasyon üzerindeki etkileri tartışılırken, Trump, daha önce faiz indirimleri için sürekli baskı yaptığı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın istifasının “harika bir gelişme” olacağını ifade etti. Trump, Powell’ın ABD için “çok olumsuz” olduğunu aynı zamanda “Dünyada en düşük faiz oranına sahip olmalıyız ama değiliz.” şeklinde eleştirdi.
Bu gelişmelerin yanı sıra, ABD’deki büyük bankaların 2. çeyrek bilançoları bu hafta dikkatle izlenecek.
Bununla birlikte, ABD Hazine Bakanlığı, haziran ayına ait bütçe dengesi raporunu yayımladı. Rapor, 2025 mali yılının dokuzuncu ayında federal hükümetin bütçe fazlasının 27 milyar dolar olarak belirlendiğini gösterdi.
Geçen yıl haziran ayında 71 milyar dolar açık veren federal hükümet, bu yıl haziranda gelirlerinin %13 artarak 526 milyar dolara çıktığını, harcamalarının ise %7 azalarak 499 milyar dolara düştüğünü belirtti.
Küresel piyasalarda Fed’e yönelik gevşeme sinyalleri!
ABD Endeks Vadeli Kontratları Negatif Bir Başlangıç Yaptı
Bu şartlar altında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yatay seyirle %4.42 seviyelerinde başlarken, altının ons fiyatı ise %0.1 artışla 3,360 dolardan işlem gördü.
Dolar endeksi, son günlerdeki işlem seanslarında güçlenmeye devam ederek %0.1 artışla 98 seviyelerinde yer alıyor. Brent petrolün varil fiyatı ise %0.3 düşerek 69.8 dolara geriledi.
New York Borsası’ndaki mevcut tablo ise şöyle; Cuma günü S&P 500 endeksi %0.33, Nasdaq %0.22 ve Dow Jones %0.63 değer kaybetti. Bu etkilere bağlı olarak ABD endeks vadeli kontratları yeni haftaya olumsuz bir başlangıç yapmış durumda.
AB’den Trump’a Tepki
Avrupa borsaları, geçtiğimiz Cuma düşüş gösterirken, AB’nin Trump’ın gümrük tarifelerine karşı öncelikle uzlaşmacı bir yaklaşım benimsemesi dikkat çekti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile tarifeler konusunda müzakerelere devam edeceklerini fakat bir anlaşma sağlanamaması halinde karşı misilleme yapacaklarını duyurdu.
Von der Leyen, Trump’tan alınan gümrük vergisi değişikliklerine dair mektubun ardından “AB’ye %30 gümrük vergisi uygulanması her iki tarafı da olumsuz etkileyecektir,” değerlendirmesinde bulundu.
AB’nin en açık ve adil ticaret uygulamalarına sahip olduğuna dikkat çeken von der Leyen, ABD ile müzakereleri sürdürmeye ve gerektiğinde karşı tedbirler almaya kararlı olduklarını vurguladı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Trump’ın başlattığı %30’luk gümrük vergisinin uygulanması durumunda ülke ekonomisi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağını belirtti.
Cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0.38, Almanya’da DAX %0.82, İtalya’da FTSE MIB %1.11 ve Fransa’da CAC %0.92 düşüş yaşadı. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da olumsuz şekilde başladı.
Türkiye M&A raporu: Orta ölçekli şirketler küresel yatırımcıların radarında
Asya Piyasaları Harekete Geçiyor
Asya borsaları, Japonya hariç genel anlamda pozitif bir seyrindeyken, Çin’deki ekonomik veriler bu durumu destekliyor. ABD ile Çin arasındaki tarife müzakereleri devam etmekte, Çin yönetimi ise ticaret alanında genişlemeci politikalarını sürdürüyor.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin açıklamasına göre, Çin ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) serbest ticaret anlaşmalarını geliştirmek üzere Ekim ayında bir anlaşmaya varmayı planlıyorlar.
Ayrıca, Çin’in ihracatı haziranda yıllık bazda %5.8 artış gösterirken, ithalatı da aynı dönemde %1.1 yükseldi.
Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0.1 düşerken, Güney Kore’de Kospi %0.6, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0.5, Hong Kong’da ise Hang Seng %0.7 değer kazandı.
Küresel piyasalar tarife endişelerinin yeniden yükselmesiyle karışık seyrediyor
BIST 100 Endeksi Cuma Günü Yükseldi
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, Cuma günü %0.26 değer kazanarak 10,358.46 puana ulaştı. Ayrıca, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontratlar, kapanış seansında %0.1 artışla 12,149.00 puandan işlem gördü.
Analistler, BIST 100 endeksinde direnç seviyelerinin 10,400 ve 10,500 puanları, destek seviyelerinin ise 10,300 ve 10,200 puanları olduğunu belirtiyor.
Dolar/TL, Cuma günü %0.2 artışla 40.0430 seviyesinden günü tamamlarken, bugünkü bankalararası piyasalarda %0.1 artışla 40.2050’den işlem görmekte.
Bu arada, analistler yurt içinde ve yurtdışında veri akışının sakin olacağını ancak tarifelere dair gelişmelerin dikkatle izleneceğini aktarıyorlar.
“`