Çin-AB gerilimi otomotiv sektörünü vurdu: Avrupa limanlarında bekleyen araçlar, ödeme yapamayan Çinli üretici

Çinli Otomotiv Üreticisinin Avrupa’daki Ödemeleri Durdurması Krize Yol Açtı

Avrupa pazarında yüksek satış rakamlarına ulaşan önde gelen bir Çin otomobil üreticisi, Eski Kıta’daki ortaklarına olan ödemelerini 2 ay boyunca gayri resmi olarak askıya aldı. Ancak, bu kararın gerekçesi konusunda kimse net bir açıklama yapamadı.

Çinli grubun ortakları arasında umutsuzluk yayılmış durumda. Çoğu, Çinlilerle özel ortaklıkları olduğu için başka gelir kaynakları bulma imkanları kısıtlı. Çünkü Çinlilerle çalışmanın iş yoğunluğu diğer markalara hizmet verme şanslarını azaltıyor.

Bu durumun sonucunda, Çinli grubun ödemelerini askıya almasıyla taşımacılık, gümrükleme, lojistik ve araç hazırlama alanlarında faaliyet gösteren şirketler zor durumda kaldı.

Ödemelerini yapmayan Çinli grupla iş yapan şirketler, ayakta kalabilmek için banka kredilerine yönelmek zorunda kaldı. Ancak bu durumun, şirketleri sadece altı ay süreyle ayakta tutacağı öngörülüyor.

Bazı şirketler ise banka kredilerine başvurmak istemiyor ve bu da diğer ortakların işlerini geciktiriyor. Bu durum, Avrupa otomotiv endüstrisinde ekonomik bir domino etkisi yaratıyor. Eğer durum kontrol altına alınmazsa Çinli grupla iş yapan şirketlerin sayısında artış olabilir ve bu, Avrupa ekonomisi için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Piyasa uzmanları, Çinli grubun ödemelerini askıya almasının, Avrupa Komisyonu’nun elektrikli araçlara uyguladığı tarifelerle ilgili bir “cevap” olduğunu düşünüyor. Bu kararın Çin hükümeti tarafından alındığı tahmin ediliyor.

Bazı yöneticiler ise ödeme durdurma kararının, Çin menşeli elektrikli araçların AB’deki satışlarında yaşanan keskin düşüşten kaynaklandığını düşünüyor. Bu nedenle araçların Avrupa limanlarında aylarca beklemesi gerekiyor.

Avrupa Birliği liderliği, Avrupa şirketlerinin bu durum karşısında yaşadığı ekonomik sıkıntıların farkında ve hükümetten destek bekliyor. Ancak durum, krizin hala çözüme kavuşmadığını gösteriyor.

Related Posts

Trump, Fed başkanını değiştiriyor: Seçtiğim isim hazır

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’ı faiz indirimine gitmediği için topa tutmaya devam ediyor. ABD medyasında yer alan habere göre Powell’ın yerine yeni isimler düşünen Trump’ın görev için seçtiği ismi erken açıklamayı planladığı iddia edildi.

Türkiye’den Schengen açıklaması: Artık vize meselesini konuşmaktan sıkıldık

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ Türkiye’nin Schengen vizesiyle ilgili yaşadığı problemlere dair, “Vize meselesini artık konuşmaktan sıkıldık ve yorulduk” dedi.

Peş peşe gelen zamların ardından motorin ve benzine indirim mi geliyor?

Peş peşe gelen zamların ardından motorin ve benzine indirim mi geliyor?

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Sigortalı görünmek yetmiyor: Kontrol etmezseniz emekli olamayabilirsiniz

Helin Yılmaz Türkiye’de birçok çalışan, e-Devlet sisteminde prim günlerini tam ve eksiksiz görmelerine rağmen emeklilik başvurularında şok edici bir gerçekle karşılaşıyor: Primler fiilen hiç yatırılmamış. Yani yıllarca çalışmış, SGK’ya kayıtlı …

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi