Çin yeni roketini fırlattı: 20 saniyede hedefe ulaştı

Çin, 2030’da Ay Yolculuğu İçin Sıfır İrtifa Kaçış Uçuşu Testi Gerçekleştirdi

Çin, insanlı Ay görevleri için hazırlıklarını sürdürürken, 2030 yılında başlamayı planladığı Ay yolculuğunda kullanacağı personel taşıyıcı mekiğin önemli bir testini başarıyla gerçekleştirdi. Xinhua’nın haberine göre, test Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nde yapıldı.

20 Saniyede Hedefe Ulaştı

Testte, katı yakıtla çalışan roket motorlarıyla kalkış yapan mekik, “kaçış kulesi” adı verilen iskeletle birlikte hızla yükselmeye başladı. Yaklaşık 20 saniye içinde belirlenen irtifaya ulaşan mekiğin dönüş kapsülü, iskeletten ayrılarak paraşütle kontrollü bir şekilde yere indi.

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı Mühendislik Ofisi yetkilileri, test sırasında mekiğin temel sistemlerinin yanı sıra kaçış ve kurtarma alt sistemlerinin performansının değerlendirildiğini belirtti.

Çin’in Yeni Roketi Mıngcou

Çin’in uzay programındaki yeni personel taşıyıcı mekiği olan Mıngcou’nun fırlatma testleri başladı. İki model olarak tasarlanacak olan Mıngcou’nun, kendi uzay istasyonuna personel taşıyan Şıncou mekiklerinin yerini alması planlanıyor.

9 metre uzunluğunda, 4.5 metre genişliğinde ve 22 ton ağırlığında olması beklenen Mıngcou, üç taykonotu taşıyabilecek kapasitede olacak.

2028’de Ay’da Tümüyle İşlevsel Bir Araştırma Üssü Kurulacak

Çin, 2030 yılına kadar Ay’a insanlı sefer düzenleyerek ayak basmayı hedefliyor. Çin Ulusal Manned Uzay Ajansı, Ay’da 2050’ye kadar tamamen operasyonel bir araştırma üssü kurmayı planlıyor.

Proje kapsamında, Ay istasyonunun temel halinin oluşturulması için 2028’e kadar 3 keşif görevi gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, Ay yüzeyinde keşif yapmak amacıyla farklı görevler planlanmış durumda.

Ayrıca, Ay’da araştırma üssünün inşası için 2030-2040 döneminde 5 insanlı sefer yapılması hedefleniyor. Üçüncü aşamada ise ILRS’nin daha ileri altyapı çalışmalarıyla çok işlevli bir araştırma üssü haline dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Çin’in uzay programındaki bu ilerlemeler, gelecekte Mars, Venüs ve diğer uzay görevlerini destekleyecek olan araştırma üslerinin inşasını hedefliyor.

Related Posts

Samsun’da kayıp Alzheimer hastası Vedat Ceylan ekipler tarafından bulundu

​​Dün sabah 05.00 sıralarında Yenicami Mahallesi’ndeki evinden ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan Ceylan için ailesinin kayıp ihbarında bulunması üzerine, bölgede geniş çaplı arama faaliyetleri başlatıldı. Gece geç saatlere kadar süren …

Gece yarısı değişikliği: Teftiş Kurulu Başkanı görevden alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün gece imzaladığı kararnameyle Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı’nı değiştirdi. Yerlikaya, yerine Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanı Erkin Adalar’ı atadı.

Son dakika Balıkesir’de deprem mi oldu? Az önce deprem Balıkesir’de nerede oldu? Balıkesir deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 23 Ağustos 2025

Son dakika Balıkesir deprem haberleri..Balıkesir’de deprem mi oldu? Az önce deprem Balıkesir’de nerede oldu? Balıkesir Kandilli ve AFAD son depremler.. 23 Ağustos 2025 Balıkesir deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Balıkesir’de? Balıkesir son deprem büyüklüğü ne kadar? Balıkesir’de ve Balıkesir yakınındaki depremler nelerdir? Balıkesir’de anlık deprem mi oldu? Son dakika Balıkesir canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Balıkesir deprem haberleri.. Balıkesir’de hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Balıkesir’de deprem mi oldu? Deprem Balıkesir’de ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Balıkesir’de nerede deprem oldu? Balıkesir deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Ali Koç’tan Tanju Özcan’a telefon

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a çağrıda bulunmuştu. Ali Koç, Tanju Özcan’ı aradı…

Putin, barış için şartını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşın durması için Ukrayna’nın Donbas’ın bölgesinin tamamından çekilmesini, NATO’ya katılma talebinden vazgeçerek tarafsız kalmasını ve Batılı ülkelerden askeri birliklerini ülkeye almamasını talep etti.

Memurların Cumhurbaşkanlığı’na yürüyüşüne polis engeli

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun, 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşme sürecine ilişkin taleplerini iletmek amacıyla konfederasyon genel merkezinden Cumhurbaşkanlığı’na yapmayı planladığı yürüyüşe polis izin vermedi.