Ege rüzgarından 2,5 milyon haneye elektrik

Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü 13 Bin 792 Megavata Ulaştı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücü 2024 yılında 13 bin 792 megavata ulaştı. Ege Bölgesi, rüzgar enerjisindeki güçlü altyapısıyla dikkat çekiyor ve ülke genelinde yüzde 29’luk bir paya sahip bulunuyor.

Ege Bölgesi’nin rüzgarda öncü kenti İzmir, 1979 megavatlık kurulu gücüyle en çok elektrik üreten şehirler arasında ilk sırada yer alıyor. Bölgedeki diğer şehirlerden Manisa 750, Aydın 440, Afyon 390, Muğla 220, Uşak 151, Denizli 74 ve Kütahya ise 50 megavatlık kurulu güç kapasitesine sahip.

Ege Bölgesi’nde bulunan rüzgar enerji santralleri yıllık 2,5 milyon haneye elektrik sağlayarak bu alanda önemli bir rol oynuyor.

– “RES HİKAYESİ EGE’NİN RÜZGARIYLA BAŞLADI”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin rüzgar ve güneş enerjisinde yattığını vurgulayarak, Marmara ve Ege’nin rüzgar enerjisi üretiminde öne çıktığını belirtti. Türkiye’deki ilk Rüzgar Enerjisi Santrali’nin 1988 yılında İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulduğunu ifade etti.

Arıcı, Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2005 yılında 19 megavattan bugün 13 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı. Ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 12’sinin rüzgardan karşılandığını belirten Arıcı, “Ege’deki 4 bin megavatlık rüzgar enerjisi kurulu güç ile 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) hikayesinin Ege’den başladığını ve İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Arıcı, rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde 40 bin kişiye istihdam sağlandığını ve üretimin yüzde 70’inin ihraç edildiğini belirtti.

– “120 BİN MEGAVATLIK HEDEF VAR”

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının arttığına dikkat çeken Kalaycı, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık bir üretim hedefine sahip olduğunu kaydetti. Ege’deki Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Related Posts

En havalı Türk kadın milyarder

İş dünyası dergisi Forbes’ın ‘kendi servetini yaratan kadınlar’ın bu yılki listesinde Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Başkanı ve çoğunluk hissedarı Eren Özmen de yer aldı.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Kamu çalışanlarına kötü haber! SGK uzmanı kara tabloyu açıkladı

600 bin kamu işçisinin gözü kulağı yapılacak zamda. Hükümet ikinci teklifinde ilk 6 ay için yüzde 17, ikinci altı ay için de yüzde 10 teklifinde bulundu. Kamu işçileri teklife tepkili.

Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun üretime etkisinin 1 trilyon doları aştığını dile getirerek, “Ulaştırma yatırımları ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.

35 dereceye varan sıcakta ekmek parası!

Erzincan’da Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, 35 dereceye varan sıcaklara rağmen tarlada çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Erzincan merkeze bağlı köylerde, şeker pancarı tarlalarında çalışan mevsimlik tarım …

Trump, Fed başkanını değiştiriyor: Seçtiğim isim hazır

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’ı faiz indirimine gitmediği için topa tutmaya devam ediyor. ABD medyasında yer alan habere göre Powell’ın yerine yeni isimler düşünen Trump’ın görev için seçtiği ismi erken açıklamayı planladığı iddia edildi.