Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Şeridi’nde yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Gazze Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in özel sektöre ait tırların girişini engellemeye devam ettiği ve bu durumun Gazze ekonomisini neredeyse tamamen felç ettiği belirtildi. Ablukanın sebep olduğu yardımların ve ürünlerin girişinin engellenmesi sonucu temel gıda maddelerinde %527’lik bir fiyat artışı yaşandığı ifade edildi.

Gazze Şeridi’ndeki ekonomik sistemin, İsrail’in uzun yıllardır devam ettirdiği abluka nedeniyle felaket boyutunda çöktüğü vurgulandı. İnsanların aç ve susuz bırakılmasıyla bir silah olarak kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, mevcut durumun toplumsal ve insani bir felakete işaret ettiği uyarısında bulunuldu.

Ayrıca, Gazze Şeridi’nde yaşananların uluslararası yasaları ve sözleşmeleri ihlal eden sistemli bir toplu cezalandırma olduğu belirtildi. İsrail’in Hamas ile yapılan ateşkesin ardından insani yardımların durdurulmasıyla Gazze’de yaşanan krizin daha da derinleştiği vurgulandı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucunda yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi. Su ve elektrik gibi temel ihtiyaçların kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulmasıyla Gazze’deki Filistinlilerin zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdikleri ifade edildi.

Gazze’ye yapılan saldırıların artmasıyla birlikte yaşanan ölüm ve yaralanma sayısının da arttığı bilgisine yer verildi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 52 bin 243’e yükseldiği, yaralı sayısının ise 117 bin 639’a ulaştığı belirtildi.

Related Posts

Şimşek: Türkiye küresel sorunlardan muaf değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin güçlü makroekonomik temelleri ve reform adımları sayesinde küresel yatırımcılar arasında pozitif ayrışacağını vurguladı. “İyimser olmak için güçlü gerekçelerimiz var” diyen Şimşek, bölgesel entegrasyon ve yapısal dönüşüm projeleriyle Türkiye’nin ekonomik direncini artırdığını söyledi.

Nitelikli turisti uçuşa geçirecek

THY yüksek harcama yapan turistleri Türkiye’ye çekmek için harekete geçti. Hedef Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden 2033’e kadar 45 milyar dolar turizm geliri elde etmek. Terörsüz Türkiye adımlarıyla turist sayısının artacağı vurgulandı.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir