Diyabetin ilk işareti olabilir: Bu belirtileri hafife almayın!

Diyabetik Ayak Hastalığının Önlenmesi ve Tedavisi Hakkında Uzman İpuçları

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetin vücuttaki birçok organı etkileyen ve ciddi komplikasyonlara neden olabilen hastalıklardan biri olduğunu belirtiyor. Bu komplikasyonlardan biri de diyabetik ayak hastalığıdır.

Diyabetik ayak, sinir ve damar harabiyetleri nedeniyle ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde bacak amputasyonu ile sonuçlanabilen bir durumdur. Ancak Doç. Dr. Diktaş, diyabetik ayak hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu vurgulayarak, erken müdahalenin önemini vurguluyor.

Diyabetik Ayak ve Amputasyon Riski

Doç. Dr. Diktaş, tedavi edilmeyen diyabetik ayak hastalığının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. İlerleyen yaraların bacak amputasyonuna kadar ilerleyebileceğini belirten uzman, bu nedenle diyabetik ayak hastalarının tedavi sürecinin uzmanlar tarafından yönetilmesi gerektiğini söylüyor.

Tedavi sürecinde yaranın iyileşmesinin sağlanması ve gerektiğinde plastik cerrahi müdahaleler ile doku kapatılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Diktaş, plastik cerrahinin yapacağı Flepameliyatları ile doku kapatılmasının öneminden bahsediyor. Ayrıca, ayakkabı seçimi ve hijyenin tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Ayak Bakımının Önemi

Diyabetin ayaklar, damarlar ve sinirler üzerindeki etkisine dikkat çeken Doç. Dr. Diktaş, oluşan durumun ayak bölgesinde basınç artışına neden olduğunu ve bu durumun yaraların gelişmesine sebep olabileceğini söylüyor.

Hastaların ayaklarını düzenli olarak kontrol ettirmesi gerektiğini vurgulayan uzman, diyabetik ayak hastalığının genellikle sinir ve damar harabiyetlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Ayakta oluşan basınç noktalarının değişmesiyle nasır gibi dokuların oluşabileceğini ve bu durumun ilerleyerek derin yaralara neden olabileceğini ifade ediyor.

Diyabetik Ayak ve Enfeksiyon Tedavisi

Diyabetik ayak hastalığının ilerlemesiyle enfeksiyon riskinin arttığını belirten Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, enfekte yaraların antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale ile temizlenmesi gerekebileceğini belirtiyor.

Uzman, ayakta enfeksiyon gelişmesi durumunda kontrol altına alınması ve yaranın iyileşme sürecinin başlatılmasının önemini vurguluyor. Diyabetik ayak hastalığının erken teşhis ve düzenli ayak bakımı ile kontrol altına alınabileceğini belirten uzman, hastaların küçük yaraları dahi ciddiye alması gerektiğini ve uzman kişilere başvurması gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor! Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, fiziksel aktivitenin sağlığın korunmasında kritik rol oynadığını söylüyor.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.