Sosyal medyada yayılan egzersiz videoları omurga sağlığını tehdit ediyor

Sağlıklı Egzersiz Yapmanın Püf Noktaları

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, sosyal medyadaki popüler egzersiz videolarının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Kişisel sağlık durumuna uygun olmayan hareketlerin ciddi sakatlıklara neden olabileceğini belirten Dr. Özkoçak, özellikle omurga sağlık durumu göz önünde bulundurularak egzersiz yapılması gerektiğini vurguladı.

Omurga Sağlığınız İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dr. Özkoçak, bel ve boyun bölgesinde fıtık başlangıcı olan kişilerin bilinçsizce ağır antrenmanlara başlamalarının sakatlıklara sebep olabileceğini belirtti. Omurgadaki yapısal bozuklukların ihmal edilmesi ve yanlış hareketlerin sinir baskısına, kas yaralanmalarına ve fıtıklara sebep olabileceğini ifade etti. Bu nedenle egzersize başlamadan önce omurga sağlığı değerlendirilmelidir.

Esneme ve Germe Egzersizlerine Önem Verin

Isınma hareketlerinin kas ve eklem dayanıklılığını artırdığını belirten Dr. Özkoçak, her antrenmanın esneme ve germe hareketleri ile başlaması gerektiğini söyledi. Eğer kaslar ve bağlar yeterince esnemezse, sakatlıklar meydana gelebilir. Bu nedenle spor yaparken esneme ve germe egzersizlerine önem verilmelidir.

Bilinçli Ağırlık Antrenmanları Yapın

Dr. Özkoçak’a göre, omurgaya binen yükün kaldırılan ağırlıkla doğru orantılı olarak arttığına dikkat etmek gerekmektedir. Ağırlık antrenmanlarının kontrollü bir şekilde yapılması, omurga sağlığını korumak için önemlidir. Aşamalı olarak yük artırılarak kas gelişiminin sağlanması gerektiğini belirten Dr. Özkoçak, bilinçsiz ağırlık kaldırmanın fıtık riskini arttırabileceğini söyledi.

Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Egzersiz Programı

Sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersizin önemine değinen Dr. Özkoçak, haftada 2-3 kez orta tempolu egzersiz yapmanın önerildiğini belirtti. Yürüyüşler, esneme ve kuvvetlendirme egzersizlerinin sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Dr. Özkoçak, her bireyin kendisine uygun egzersiz programını belirlemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ağır antrenmanlar yapacak bireylerin mutlaka uzman hekimler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor! Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, fiziksel aktivitenin sağlığın korunmasında kritik rol oynadığını söylüyor.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.