Ders çıkarmak

Fikret Bilâ: Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Konusundaki Tutumu

Türkiye, yaşadığı facialardan ders çıkaran bir ülke olmadığı için ne yazık ki Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia bir ilk değil, ve maalesef son da olmayacak.

Öncelikle bu gerçeğin kabul edilmesi gerekiyor.

Sonrasında yaşanan facianın nedenlerini gerçekçi bir şekilde ortaya koyup, bir daha böyle bir facia yaşanmaması için gerekli dersleri çıkarmak gerekiyor.

Ancak iktidarın bu konuda böyle bir yaklaşımı bulunmuyor.

İktidarın tüm gayreti, facianın yaşandığı anda sorumluluğu CHP’ye atma çabası oldu.

Daha kaç kişinin yaşamını yitirdiği tam olarak belirlenmemişken basının karşısına çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlu ilan etti.

Doğal olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel, gereken yanıtları belgeleriyle verdiler.

Özellikle Özel’in kamuoyuyla paylaştığı belge, tüm gerçeği açıkça ortaya koyuyordu.

Özel, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin otelde yaptığı incelemenin ardından hazırladığı ön raporu açıkladı.

  • Raporun girişinde belirtilen sonuca göre, yangın olayıyla ilgili asıl sorumlular;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların yapılmaması nedeniyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendis ve yapı denetim firmaları,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki eksiklikler nedeniyle İl Özel İdaresi ve yangın güvenliği kontrollerini yeterince sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin olaydan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları iktidarın tepkisine neden oldu.

Başsavcılık, bilirkişileri görevlendirme işlemini iptal etti ve yeni bir bilirkişi heyeti belirledi.

Bu süreçte Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel’in açıkladığı bilirkişi raporunu “korsan rapor” olarak nitelendirdi.

Özel ise raporunun gerçek olduğunu, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişilerin inceleme sonucunda yazdıkları raporu açıkladı.

Bilirkişilerin raporunu kabul etmeyip yeni bir bilirkişi heyeti kurulması, iktidarın beklentisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni aklayacak bir rapor yazılması olduğunu gösteriyor.

Önemli olanın CHP’yi suçlamak olduğu bir anlayış yüzünden Türkiye’de faciaların ardı arkası kesilmiyor.

Oysa yapılması gereken, Kartal otelindeki yangından ders çıkarmak olmalıydı.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekiyor.

Eğer sorumluluk, sadece gariban birkaç otel çalışanına yüklenecek olursa, ders çıkarılmış olmaz.

Yapılması gereken, tüm otellerin yangın söndürme sistemlerini kontrol etmeleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri için yoğun bir denetim başlatmasıdır.

Yanan oteldeki eksikliklerin dikkate alınarak diğer otellerin denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi, izlenmesi gereken en doğru yoldur.

İktidar ise suçu başkalarına atmaya devam ederek asıl sorunu çözme konusunda geri adım atmaktadır.

Related Posts

TBB’den belediyelere 62 araç hibesi

Başkan Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından araç hibe edilen araçların temsili anahtarları belediye başkanlarına teslim edildi. Hibe edilen hizmet araçları Türkiye’nin dört bir yanına doğru yola çıktı.

Eski THK yöneticisinden orman yangınlarıyla ilgili çarpıcı açıklama

THK’ya kayyum atanması sonrasında görevden alınan eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman Sözcü TV’de Damla Doğan Tuncel’in Detayına İnelim programında konuk oldu.

İran: UAEA ile işbirliğini askıya alan yasa hükümet için bağlayıcıdır

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsrail ve ABD’nin saldırıları sonrasında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğinin her zamanki gibi devam edemeyeceğini, Meclisin UAEA ile işbirliğini durdurma kararının kendileri için bağlayıcı olduğunu belirtti.

CHP kurultayının iptali davası bugün görülüyor

Mutlak butlan isteminin damga vurduğu dava sürecinde Kılıçdaroğlu, “ilan edilirse geri dönerim” demişti, Özel ise “Allah kimseyi düşürmesin” diyerek yanıt vermişti.

3 gün sonra bu şartı yerine getirmeyen trafiğe çıkamayacak

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yeni düzenlemesiyle, 1 Temmuz’dan itibaren 750 kilogram altı römorklar için noter tescili ve plaka alma zorunluluğu geliyor. Kurala uymayanlar trafiğe çıkamayacak ve denetimlerde cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

İsrailli askerler katliamı itiraf etti: Gazze’de yardım arayan ölüm buluyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde ‘yardım dağıtımı’ adı altında sivil Filistinlileri kasten öldürmesi artık İsrail medyasının da gündeminde. Haaretz gazetesine konuşan İsrailli askerler, yardım noktalarındaki silahsız kalabalıklara nasıl ateş açtıklarını anlattı.