Taşınmaz satışı ve miras paylaşımında noter ücretleri yükseliyor

Adalet Bakanlığı Yeni Düzenlemeyle Noterlik Ücretlerini Artırıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle noterlik işlemlerine ilişkin ücretlerde önemli bir artış yaşanacak. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacak kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikler, 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, birçok alanda %43,93’lük bir zam artışı gerçekleştirildi. Yeni tarifeler, taşınmaz satışları, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri gibi birçok alana etki edecek.

2025 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, noterler gerçekleştirdikleri işlemlerden aldıkları harçların %30’u kadar noter ücreti talep edecek. Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olarak belirlenirken, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri için de yeni ücret tarifeleri belirlendi.

Yeni Ücret Tarifeleri Detayları

  • Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olacak ve 500 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterecek.
  • Miras paylaşımı işlemlerinde vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemeleri için noterler 2.016,38 TL ücret talep edecek.
  • Diğer noterlik hizmetlerinde çeviri, karşılaştırma ve elektronik işlemler için de yeni ücretler belirlendi. Çeviri işlemleri için her sayfa için 505,81 TL ücret alınacak.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler için ayrıca veri tespiti ücretleri de güncellendi. 1 MB’a kadar olan işlemler için 27,27 TL, sonraki her 1 MB için ise 13,64 TL ek ücret uygulanacak.

Ayrıca, defter açılış onayları, tapu devirleri, miras tescil işlemleri için belirlenen sabit ücretler ve noterlerin daire dışı işlemleri için günlük yol ödeneği de yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle noterlik işlemlerinde önemli bir maliyet artışı bekleniyor.

Related Posts

TBB’den belediyelere 62 araç hibesi

Başkan Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından araç hibe edilen araçların temsili anahtarları belediye başkanlarına teslim edildi. Hibe edilen hizmet araçları Türkiye’nin dört bir yanına doğru yola çıktı.

Eski THK yöneticisinden orman yangınlarıyla ilgili çarpıcı açıklama

THK’ya kayyum atanması sonrasında görevden alınan eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman Sözcü TV’de Damla Doğan Tuncel’in Detayına İnelim programında konuk oldu.

İran: UAEA ile işbirliğini askıya alan yasa hükümet için bağlayıcıdır

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsrail ve ABD’nin saldırıları sonrasında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğinin her zamanki gibi devam edemeyeceğini, Meclisin UAEA ile işbirliğini durdurma kararının kendileri için bağlayıcı olduğunu belirtti.

CHP kurultayının iptali davası bugün görülüyor

Mutlak butlan isteminin damga vurduğu dava sürecinde Kılıçdaroğlu, “ilan edilirse geri dönerim” demişti, Özel ise “Allah kimseyi düşürmesin” diyerek yanıt vermişti.

3 gün sonra bu şartı yerine getirmeyen trafiğe çıkamayacak

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yeni düzenlemesiyle, 1 Temmuz’dan itibaren 750 kilogram altı römorklar için noter tescili ve plaka alma zorunluluğu geliyor. Kurala uymayanlar trafiğe çıkamayacak ve denetimlerde cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

İsrailli askerler katliamı itiraf etti: Gazze’de yardım arayan ölüm buluyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde ‘yardım dağıtımı’ adı altında sivil Filistinlileri kasten öldürmesi artık İsrail medyasının da gündeminde. Haaretz gazetesine konuşan İsrailli askerler, yardım noktalarındaki silahsız kalabalıklara nasıl ateş açtıklarını anlattı.