‘Ucuz kopya’ sanılmıştı: Nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı

Harvard Üniversitesi Kütüphanesinde Bulunan Magna Carta Kopyası

Hukuk sisteminin temelini attığı kabul edilen ve 1215’te İngiltere’de imzalanan Magna Carta’nın orijinalinin 4 kopyası ve 1300 yılında düzenlenmiş versiyonunun 6 kopyası bulunduğu düşünülüyordu.

King’s College London Üniversitesi’nden Profesör David Carpenter, Aralık 2023’te Harvard Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nin internet sitesinde Magna Carta’nın dijital kaydını gördüğünü ifade etti.

Carpenter, East Anglia Üniversitesinden Profesör Nicholas Vincent ile Magna Carta’nın kopyasının gerçek olup olmadığını tespit etmek için çalışmalara başladı.

Harvard’daki nüshayı, 1300 yılından diğer 6 kopyayla karşılaştıran ve belgenin görüntülerini ultraviyole ışını ve spektral görüntüleme ile inceleyen profesörler, bazı katmanların eşleştiğini keşfetti.

Carpenter, 1300’deki Magna Carta nüshalarının, belgenin ilk versiyonundan biraz farklı olduğunu ve bu farkların her kopyada görüldüğünü belirterek, Harvard’ın nadir nüshalardan birine sahip olduğunu kaydetti.

Harvard’daki kopyanın, milyonlarca dolar değerinde olduğunu ancak üniversitenin satma planı olmadığını ifade eden Carpenter, üniversitenin yıllardır fark etmeden bu nüshaya sahip olmasına şaşırdığını kaydetti.

Related Posts

İran’dan BM’ye “acil oturum” çağrısı

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, ABD’nin İran’a saldırısının “incelenmesi ve kınanması” gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyinden (BMGK) “acil oturum” talep etti. CNN’in haberine göre, İravani, BMGK’ye gönderdiği …

Netanyahu’dan ABD’nin İran’a saldırısından sonra ilk açıklama: Bu eylem tarihi değiştirecek; önce güç, sonra barış gelir

Netanyahu’dan ABD’nin İran’a saldırısından sonra ilk açıklama: Bu eylem tarihi değiştirecek; önce güç, sonra barış gelir

Kuveyt ve Umman, İran’daki vatandaşlarını tahliye ediyor

Kuveyt, devam eden İsrail saldırıları nedeniyle İran’dan tahliye edilen vatandaşlarının ilk grubunun ülkeye ulaştığını duyururken Umman da vatandaşlarının tahliyesinin 5. aşamasının tamamlandığını bildirdi.

Özgür Özel Selim İmamoğlu iddialarına ateş püskürdü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran’a yapılanın adı haydutluktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in Gazze, Lübnan, Yemen, Suriye ve son olarak İran’a gerçekleştirdiği saldırıların tanım ve tarifi haydutluktur” diye konuştu.

İran’da korkutan deprem

İsrail ile çatışma halinde olan İran’ın başkenti Tahran’da 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.