Storj, merkeziyetsiz bir bulut depolama ağıdır. Geleneksel bulut depolama hizmetleri kendi veri merkezlerini işletirken Storj farklı bir yaklaşım benimsemektedir. Bu makalede Kriptokoin.com olarak “Storj nedir?” sorusuna yanıt vereceğiz. Ek olarak proje hakkında merak edilen diğer konulara değineceğiz.
Storj nedir? Ne işe yarar?
Storj, dijital verilerin depolanmasını, merkezi depolardaki siloların aksine küresel bir ağ üzerinden dağıtır. Storj gibi merkeziyetsiz depolama çözümlerinin etkin bir şekilde çalışmasını sağlayan şey, blok zinciri tabanlı bir platformda token tabanlı bir ekonominin özelliklerini ifade eden bir tokenomik meselesidir. Yapısının anahtarı, kullanıcılar için maliyetleri düşüren, depolama node’larını telafi eden ve ekosistemindeki tüm aktörleri hizalayan iç içe geçmiş bir teşvik sistemidir.
STORJ coin nedir?
STORJ coin Storj’in yerel tokenidir. Yani platformdaki ödemeler için kullanılan bir yardımcı program tokenidir. Bununla birlikte Storj ağında, disk alanını 150 GB/ay’a kadar ücretsiz olarak kiralayabilirsiniz. Daha fazlası için bant genişliği maliyeti olarak 4$/TB ve 7$/TB ödeyebilmektesiniz. Dosyaları bir node olarak barındırırsanız, STORJ ile ödüllendirileceksiniz. Ek olarak aylık ortalama ödemeler disk alanı için 1.5$/TB, çıkış bant genişliği için 20$/TB’dir.
Storj nasıl çalışır?
Storj ağının üç ana bileşeni vardır:
- Depolama node’ları: Depolama node’ları, verileri depolar ve döndürür. Ayrıca Storj ön koşullarını karşılayan herhangi bir cihaz, bir depolama node’ları olarak çalıştırılabilmektedir.
- Uplinks: Uplink, verileri yükleyen ve alan yazılımdır. Depolama istemcileri bu yazılımı kendi makinelerinde çalıştırır.
- Uydular: Uydular, depolama node’ları ve yukarı bağlantılar arasında bir arabulucu görevi görmektedir. Yani bir dizi işlevi yerine getirir. Bunlar, hangi depolama node’ların hangi verileri depolayacağını belirlemeyi, depolama node’larını ödemeyi ve Storj’un itibar veritabanını barındırmayı içerir.
Üç bileşen, Storj ağında özel, güvenli veri depolaması sağlamak için birlikte çalışır. Bir istemci verilerini yüklediğinde depolama işleminin kendisi şu şekilde çalışır:
Storj DCS, verileri otomatik olarak şifreler. İstemcinin yer-uydu bağı, verileri depolamak için uydusundan izin alır. Şifrelenmiş veriler 80 şifreli parçaya bölünmektedir. Uydu, verileri depolamak için 80 depolama node bulur. Storj müşterileri, depolama için STORJ tokenleri ile veya kredi kartıyla ödeme yapabilmektedir. Depolama node’ları, STORJ tokenlerinde ödeme alır. İstemciler verilerini istedikleri zaman alabilirler ve şifrelenmiş dosyayı yeniden oluşturmak 80 parçadan yalnızca 29’unu alır.
Storj ağı ayrıca bir dosyanın çok fazla parçası kaybolduğunda otomatik bir onarım sürecine sahiptir ve bunları sağlıklı bir güvenlik payıyla onarır. Storj, depolama node’ları düzenli olarak denetler ve ne kadar süre çevrimdışı olduklarını izler. Her node’n bir denetim puanı ve bu bilgilere dayalı bir çevrimiçi puanı vardır. Bir node çok sayıda denetimde başarısız olursa veya çok uzun süre çevrimdışı kalırsa, askıya alınır veya Storj ağında barındırılmasından diskalifiye edilmektedir.
Storj nedir? STORJ coin nasıl alınır?
Token şu anda çok sayıda kripto para borsasında işlem görmektedir. Projeye yatırım yapmak isteyen kişiler, projenin işlem gördüğü borsalardan birinde hesap açmalıdır. Bununla birlikte Storj’ün işlem gördüğü borsalar şu şekilde sıralanmaktadır: Binance, OKX, BingX, MEXC. Projeye yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, bu borsalardan birinde hesap açmalıdır.