Türkiye’de de kullanılan corona virüsü aşısı Comirnaty’nin üreticisi Pfizer/BioNTech’in Omicron varyantına karşı geliştirdiği yeni aşının şimdiki bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı. Uğur Şahin’den bahisle ilgili bir açıklama geldi.
Dünya çapında 6.3 milyondan fazla insanın vefatına sebep olan corona virüsü salgınına karşı Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği corona virüsü aşısı ağır olarak kullanılmaya devam edilirken, iki şirket Covid-19’un en çok mutasyona uğrayan tipi olan Omicron varyantına karşı çalışmalara devam ediyor.
Türkiye’de de kullanılan Comirnaty’nin üreticisi olan Pfizer/BioNTech, Omicron varyantına karşı geliştirilen aşının yeni datalarını paylaştı. Şirket Omicron varyantına özel olarak geliştirilen corona virüsü aşısının bir dozu ve başka varyantlar için geliştirilen aşının bir dozunun sağladığı bağışıklık datalarını açıkladı.
Yetkililer, “Omicron varyantı için üretilen aşı, şirketlerin şu an kullanılan aşılarından çok daha fazla bağışıklık sağlıyor. Aşının bir dozunu olan şahısta bir ay içinde antikor düzeyleri 13.5’ten 19.6’ya çıktı” açıklamasını yaptı. Hem Omicron hem de özgün corona virüsüne karşı geliştirilen aşının ise antikor düzeyini 9.1’den 10.9’a çıkardığı kayıtlara geçti.
BioNTech’i eşi Hasret Türeci ile kuran şirketin CEO’su Uğur Şahin, “Epidemiyolojik ve laboratuvar datalarının gösterdiğine nazaran, Pfizer ve BioNTech hala Omicron bazlı aşıyı yeni çıkan varyantlara karşı değiştirmeye ve süratlice adapte olmaya hazır” dedi. Şahin, “Bu datalar bize Omicron bazlı aşıların daha çok antikor oluşturduğunu gösteriyor. Omicron varyantının yeni varyantları BA.1’i geride bıraktı ve bağışıklığı yenme riski var. Bu sebeple alt varyantlara karşı çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.